2015. február 24., kedd

A Warhammer 40.000 -ről általában

A Warhammer 40.000 egy sci-fi univerzum, ami a britt Games Workshop játékkiadó tulajdona. Először mint terepasztalos stratégiai játék jelent meg, majd később készítettek ebből társas és kártyajátékokat, számítógépes játékokat (a Wolfeinstein 3D után nem sokkal jött az első, természetesen fps nézettel) és még számos formában feldolgozták, de erről később részletesebben is fogok beszélni.

Az univerzumról:
















"In the grimm darkness of the far future, there is only war."

A Warhammer 40k univerzumát általában egy olyan gótikus stílusú sci-fi univerzumként szokták leírni, ami egy antiutópia képét festi elénk, melyben az emberiségnek (és még pár fajnak) a fennmaradásért kell küzdenie.





Fajok:

Emberiség:
Az emberiség birodalma, az Imperium a galaxis legnagyobb részét (több millió csillagrendszert) magába foglalja. Ennek a birodalomnak a központja a Terra (Föld), ahol az Istencsászár ül a trónján, valamint innen bocsátja ki a pszihikai jelzőfényt, az Astronomicant, aminek segítségével az emberek hajói tudnak navigálni a hipertérben (immatérium). Haderejét főleg a megszámlálhatatlanul sok Imperial Guard alkotja, akikre a Császár pörölyeként szoktak utalni, valamint az Űrgárdisták (Spacemarine), akik genetikailag felerősített szuperkatonák.  Rajtuk kívül még említést érdemel a birodalmi flotta, az inkvizíció, az Officio Assasinorium, az Adeptus Mechanicus (techpapok, gyakorlatilag ők készítenek szinte mindent), és az Adeptus Arbites (rendfenntartók). Ezen kívül még vannak kissebb jelentőségű csoportok az emberiség oldalán, Mint például az ogrinok, a magas gravitációjú bolygókon hatalmas izomtömegekké mutálódott emberek, valamint a zömikek, aki a törpék helyi megfelelői.


Orkok:
Az orkokak egy ősi faj, az öregek hozták létre a nekronok elleni harcra, éppen ezért  rendkívül aggresszívak. Kizárólag a harcért harcolnak és spórával szaporodnak, ami harc közben termelődik, ezért minnél többet harcol egy ork, annál nagyobb lesz a Waaaaaaaaaaaagh, ami az orkok tömegét jelenti. Bár nincsenek pszíik, de van egy kollektív pszihikus erejük, ami abban testesül meg, hogyha elegen hisznek valamiben, az valóban úgy lesz, például abban hisznek, hogy ami piros, az gyors, így a pirosra festett járműveik tényleg gyorsabban mennek, valamint az összeragasztott fegyverek is működnek az ő kezükben. Pár ork, akiket furaskacoknak (weirdboyz) hívnak, képesek ezt a kollektív pszihikai erőt egy irányítottabb formában felhasználni és minnél nagyobb a Waaagh, amiből az erejüket nyerik, annál erősebbek is lesznek. Persze ennek megvan az a hátulütője, hogyha túl nagy lesz a Waaagh, akkor a furaskacnak felrobbanhat a feje.

Eldák:
Ők az elfek helyi megfelelői. Az eldák egy ősi kihalófélben lévő faj, akik rendkívül fejlett technológiájukról és hihetetlenül magas egójukról ismertek. Fajuk fénykorában ők uralták a galaxis legnagyobb részét ám féktelen élvezethajhászásuk és egójuk felkeltette Slaanesh káoszisten figyelmét és ez kis hílyán a kihalásukhoz vezetett. Tőlük váltak ki a sötét eldák, akik szadista hajlamaikról híresek.

Nekronok:
A nekronok az ősi és rendkívül fejlett nekrotidákból jöttek létre. A nekrotidák a sugárzó napjuk miatt csak nagyon rövid ideig éltek, ezért irigyek lettek az ősökre, akiknek gyakorlatilag végtelen élettartam jutott. Irigységükben háborút indítottak ellenük, de rendkívül fejlett technológiájuk ellenére is vesztésre álltak. Ekkor észrevették, hogy a napjukban egy C'tan, egy hatalmas lélekfaló energialény lakik. Ezt a lényt sikerült meggyőzniük, hogy támadja meg az ősöket, ezzel biztosítva számukra a győzelmet, csakhogy közben a haláltól való félelmükben hagyták magukat átverni és lelküket halhatatlan nekrodermit fémtestekbe zárták, ezzel pedig a C'tanok rabszolgái lettek. Arra kárhoztattak, hogy lelkeket gyűjtsenek új mestereik számára, majd pedig, amikor már majdnem minden életet kiirtottak a galaxisban, lehibernálták magukat, arra várva, hogy az újra megteljen élettel.

Tyrannidák:
A Tyrannidák egy másik galaxisból érkeztek a mienkbe, miután (feltételezhetően) a sajátjukban már mindent felemésztettek. Biogenetikus technológiájuk és központi tudatuk van és az egyetlen céljuk, hogy minden felemésszenek, amit csak lehet és más lényeket olvasszanak magukba, ezzel fejlesztve magukat. Semmilyen élettelen anyagot nem használnak, még a hajóik is élőlények.

Tauk:
A tauk a galaxis legfiatalabb faja, mindössze 6000 éve emelkedtek fel. A Tau Birodalom a galaxis keleti peremén helyezkedik el. A tauk abban hisznek, hogy mindenkinek alá kell vetnie magát a Nagyobb Jó-nak és aki nem, annak pusztulnia kell és bár hajlandóak együttműködni más fajokkal, de csak hitet tesznek a nagyobb jó mellett. Nincsenek pszí-jeik, ezáltal immúnisak a káoszra.

Káosz:
A káosz a hipertérben lakó iszonyat. Az ott élő lényeket nevezik az emberek démonoknak. A káosznak 4 nagy istene van, akik a leghatalmasabbak a hipertérben: Khorn a halál és vér istene, Slaanesh, az élvezet és szenvedés istene (ő volt az, aki kis híján kiirtotta az eldákat), Tzeentch, a változás istene és Nurgle, a betegségek, fertőzések (meg rothadás és társai) istene. A Hórusz eretnekség idején még csatlakozott a káoszhoz az űrgárdisták kilenc légiója és a birodalmi gárda egy része. (A képen egy bloodletter démon látható.)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése